Core stability

DSC05006Wie zijn of haar rompspieren voldoende traint, vermijdt een hoop zeurende ongemakken of blessures. Het gaat hier over de spieren die langs de romp lopen, van boven naar beneden en andersom, en helemaal rondom, vanaf de ribbenkast tot aan de heupen. Werken aan een sterke en stabiele romp (core stability) is eenvoudig.

Lees meer…

 

 

 

Rekoefeningen

DSC04538Rekken en hardlopen is een combinatie met een traditie. De wetenschap heeft een aantal aangenomen voordelen van statisch rekken achterhaald maar er zijn nog steeds voordelen van rekken. Het is belangrijk dat je rekoefeningen goed uitvoert. Hieronder vind je algemene richtlijnen voor het uitvoeren van rekoefeningen en een overzicht van statische rekoefeningen voor de meest belangrijke spiergroepen.

Lees meer…

 

 

 

 

Looptechniek en -scholing

DSC_7715Loopscholing is voor elke hardloper belangrijk om een goede en efficiënte loopbeweging te ontwikkelen en te onderhouden. De belasting op spieren, pezen en gewrichten is bij hardlopen erg hoog. Je lichaam (enkels, knieën, heupen en rug) krijgt bij elke stap een schokbelasting van 2 tot 3 maal je lichaamsgewicht te verwerken. Wanneer spieren op tijd aanspannen en in een juist patroon werken kun je deze de krachten die bij de landing optreden, op een adequate wijze sturen. Daardoor werkt een goede looptechniek ook blessurepreventief. Lees meer…

 

 

 

Hardlopen onder warme omstandigheden

In de zomerperiode kun je met hoge temperaturen geconfronteerd worden. Hardlopen in warme omstandigheden kan uiteraard maar je moet wel enige voorzorgsmaatregelen nemen om vervelende gevolgen te voorkomen.

Lees meer…

 

 

 

Hardlopen onder winterse omstandigheden

Hardlopen is ook onder koude en winterse omstandigheden goed mogelijk als je goed bent voorbereid en rekening houdt met verschillende zaken. Bedenk dat als het waait, de gevoelstemperatuur veel lager is dan de gemeten temperatuur. Naast onweer is gladheid ook een reden om niet hard te lopen. Vers gevallen sneeuw is goed beloopbaar maar blijf bij ijzel binnen. En daartussen in moet je je gezonde verstand blijven gebruiken. Lees meer…