Voor we begonnen natuurlijk een kort praatje, deze keer over (weer) opbouwen na een rust- of rustiger periode zoals de vakantie. Als je een paar weken niet of veel minder hebt getraind is het belangrijk om weer geleidelijk op te bouwen. Gebruik daar bijvoorbeeld de laatste trainingen van de zomercyclus voor. Leg het accent daarbij op duurvermogen en niet zo zeer op snelheid. Je meteen richten op allebei vraagt vaak teveel van je lichaam. Voor die loopsters en lopers was de tip bij de climaxtraining van zaterdag was dan ook: richt je op ‘volhouden’ in plaats van op hoge tempo’s. Dat geeft ook de meeste voldoening.

20160806_144535Na de warming-up begonnen we met 1x 6 min gevolgd door 2x 4 min gevolgd door 3×2 min in een oplopend tempo en met herstelpauzes van 2 minuten wdw. Vervolgens deden we 4x 100 meter. Niet nadenkend over je tempo maar geconcentreerd op looptechniek. Daarna deden we 2-4x 1000 meter in het tempo van je 5 km wedstrijdinspanning of een fractie sneller (maar beheerst!). Bij je tempokeuze hield je natuurlijk rekening met het praatje-vooraf. Tot slot deden we de cooling-down.

De opkomst was goed. Leuk! We trainden in twee groepen. Met het eerste deel van de training – de 6, 4 en 2 minuten – werkte je aan je basisuithoudingsvermogen en bouwde je vermoeidheid op. Met het tweede deel – 4x 100 meter – zette je de puntjes op de i qua looptechniek en bracht je de juiste spierspanning aan. Met deel 1 en 2 als basis voerde je deel 3 van de training uit – 2-4x 1000 meter – met een vermoeid lijf en met een goede looptechniek!

20160806_144458Deze leuke, gevarieerde training had tot doel je basissnelheid te verbeteren in samenhang met het verbeteren van je tempohardheid zonder dat je looptechniek daar onder mag gaan leiden. Voor de terug-van-vakantiegangers ging het vooral om volhouden en zo was voor hen het mooie duurtraining. Alles bij elkaar was het best een pittige en lange training! Mooi om tijdens de training te horen en te zien wat het positieve effect van deze training was. De voldoening was van veel gezichten af te lezen. Prima getraind, beide groepen! Kees: bedankt! En daarna natuurlijk nog even gezellig napraten bij Knus…

[imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”zoomin” bordercolor=”#0a0a0a” bordersize=”1px” borderradius=”0″ stylecolor=”” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]