Dag 1 – Silent Night Trail

Het is een heldere avond, de schemering valt maar langzaam in. Na een korte warming-up met onderweg uitleg over het parkoers, zijn we klaar voor de Silent Night Trail op het parkoers in Bergschenhoek, ook wel de RtdAlps genoemd. 7,2 km met 185 hoogtemeters. Voor een aantal de eerste nighttrail, best wel spannend. Beetje grensverleggend, dus niet voor iedereen. Lampjes aan, goed opletten, vooral bij het afdalen. En…alle overhangende braamscheuten zijn gesnoeid.

20210710_152300We zijn er klaar voor. Géén wedstrijd of training…maar een experience. Het volbrengen is de prestatie, het ervaren en beleven je beloning. Meteen de heuvel op waarna we op een technisch deel scherpe bochten, afdalingen en klimmetjes het hoofd moeten bieden. Het is nog niet echt donker, zo kunnen onze ogen geleidelijk wennen. Als snel over de grasheuvels naar het bruggetje waar het Hoge Bergse Bos begint. Een makkelijke maar smalle singletrack langs het water. Hazen schieten alle kanten op. Het vleermuizenbos doemt op, ineens is het donker. Na een lang stuk vals plat volgt een steile en bochtige afdaling. Even bijkomen voor de zwaarste klim. Hier is het aardedonker. Op de top glimmen beneden de lampjes van andere trailers. Mooi gezicht. IMG_9490_Moment(2)Over de grasvelden schieten konijntjes vrolijk alle kanten op. Een tweede pittige klim door een ander deel van het bos met een prettige afdaling terug naar het bruggetje. Kort maar steil klimmen naar een lange singletrack met korte, pittige klimmetjes en afdalingen. De ondergrond wordt onregelmatiger, grote stenen tijdens de afdalingen kunnen je verrassen. Opnieuw goed opletten. Een lampje is toch wel fijn! In het duister steekt het silhouet van de uitkijktoren boven alles uit. Via kronkelpaadjes naar boven en aan de andere kant weer naar beneden. Een paar maken ongewild een extra rondje, in het donker is alles anders. Maar dan is de ‘finish’ in zicht. Moeten we vaker doen…horen we van elkaar.

Dag 2 – Track & Trace Trail

In een stille, vroege ochtend na de Silent Night Trail doemt Meijendel op. Een vaag zonnetje verwelkomt ons op de speelweide. Best mooi. De Track & Trace Trail voert ons door de vallei van Meijendel uiteindelijk naar de Wassenaarse Slag, en weer terug. De afstand is 21 km maar je kunt ook kiezen voor 7 of 14 km. Iedereen moet tenslotte mee kunnen doen!

vervolggroepDe vervolggroep o.l.v. trainer Cor doet tegelijkertijd een leuke duin- en strandtraining. Met veel plezier en voldoening. Moeten we vaker doen…horen ze ook daar van elkaar.

IMG_20210710_090545Een gezellige groep staat klaar maar zal door het tempoverschil al snel uiteenvallen in kleine groepjes. Vandaag zoeken we onze weg via een soort kruimelspoor: het eerste groepje lopers zet het spoor uit met lintjes, de laatste loper(s) neemt de lintjes weer snel mee. Een routebeschrijving helpt je erbij. Of natuurlijk de navigatie op je horloge! Dat alles bij elkaar werkt goed. Trailen zoals trailen hoort te gaan. Met de focus op het nu. Beleven en ervaren. Voelen en zien. Ontspannen geconcentreerd.

Een rustige start. Al snel de single tracks op. Een lange, betonnen (jammer!) trap ligt voor ons. Bovenaan een mooi uitkijkpunt. Smalle paadjes, scherpe bochten en let op, hoog liggende wortels. Het gedeelde plezier in de natuur geeft me weer vleugels, samen met Jeroen de J., Alrik en Jeroen B. vlieg ik eroverheen. Zo voelt het in ieder geval. Maar wel beheerst natuurlijk, haha. Met zijn vieren zetten we afwisselend de lintjes uit: zo veel als nodig, zo weinig als mogelijk. Gezellig op de huid gezeten door Sipkje, Hans, Leon, Eddie en Dick. Trainer Ruud neemt de lintjes even later weer mee. Makkelijke bospaden en zanderige stukken wisselen elkaar af.

IMG_20210710_095050We verlaten de blauwe route. Al snel volgen we de rood/witte paaltjes: een stukje LAW 5-2, het Nederlandse Kustpad dat loopt van Den Helder naar Hoek van  Holland. Een prachtig pad. Door een klaphek lopen we even later het ongerepte Vogelbos in. Stevige bospaden met mulle stukken. Speurend naar de wilde paarden en runderen maar die laten zich niet zien. Op het uitkijkpunt boven op de Meijendelse Berg staan we even stil bij het mooie uitzicht: een verstild duingebied met een ven in het midden en in de verte de contouren van Scheveningen. En dan weer snel verder op een heel smal paadje steil naar beneden.

We lopen het Vogelbos uit en via makkelijke paden staan we weer bij Robert bij de drinkpost op de speelweide. Fijn dat hij dat doet, we zijn blij hem weer eens te zien. We kletsen even en snel rennen we weer verder. Over een single track door de duinen en bossen komen we op het schelpenpad naar de Wassenaarse Slag. IMG_9494Drie kilometer afwisselend klimmen, dalen en scherpe bochten. Op souplesse. Af en toe fluisteren mijn benen: doe niet zo gek, een beetje kalmer aan graag, we moeten nog langer mee….Het schelpenpad steekt het fietspad over en wat verderop gaat het over in een stukje mul zand. En vervolgens mooie bospaden, lekker zacht zonder weg te zakken.

De waterkraan duikt op. 12 km getraild. Wat drinken. Vandaaruit dóór, opnieuw over de route van het Nederlands Kustpad door bossen en langs vennen. Voorzichtig het wildrooster over. Weer een stukje LAW 5-2, garantie voor mooie natuur met nu ook prachtige vergezichten over de duinen, vennen en bossen. Daar moet je even bij stilstaan, in meerdere betekenissen. De zon geeft inmiddels zijn warmte. Dieper het duingebied in. Dit jaar is het mulle pad verhardt met grit en schelpen. We lopen voorbij het punt waarvan ik weet dat ik er over een half uur aan de andere kant weer voorbij kom. Een steile klim over een schelpenpaadje dat vlakbij de parkeerplaats van de Wassenaarse Slag overgaat in een goed beloopbaar bospad. In de verte zie ik Brasserie De Badmeester, vroeger heette het mooier St. Moritz…

We steken de weg schuin over het duin in. Vier mulle duintoppen op en neer. Mooi en zwaar. Not runnable… We slaan het paardenpad in richting zee. Vals plat omhoog naar de laatste duinenrij. We doen het kalm aan want we zijn tenslotte geen paarden. Boven aangekomen luister ik naar het zachtjes ruizen van de zee.

IMG_9511_MomentHet is nog vroeg, het strand ziet er verlaten uit. Vriend de zon vergezelt ons. Met grote passen loop ik het duin af naar beneden. Wanneer ik bij de waterlijn kom, tik ik even het water aan en daarmee de rand van Nederland. Het is net eb geweest, dus nog genoeg hard zand. Ik ren weer verder over het strand. Jeroen draait zich om en maakt een gevraagde foto. Voor Salomon.

IMG_9512We hebben geen zin in schreeuwende bovenbeenspieren – morgen nog een dag – dus rustig aan de duinopgang op. Boven kijk ik nog even om naar de zee en zie een volgend groepje aankomen. Over het wildrooster kiezen we het schelpenpad. Het laatste stukje terug naar De Boerderij. Bij de drinkpost iedereen opgewacht. Om ons heen voldane en tevreden gezichten. Onder de indruk van de prachtige route, niet iedereen was daar eerder geweest. Velen zichtbaar vermoeid en dan toch doorzetten. Mooi! 21 km, een bijzondere halve. Die blijft erin!…

Als laatste en in zijn eentje komt Ruud aan met 100 lintjes op allerlei plekken in zijn kleding. Moe maar zoals altijd blij, vrolijk en opgewekt. Respect!! Samen met Kees wachten we hem op en sluiten we deze dag op een prettige manier af op het terras van De Boerderij. Proost!

Dag 3 – 14 km blauw-rood-geel Trail

Onderweg ernaartoe wat regen maar Meijendel glimlacht…want hier is het altijd goed. Op de speelweide verzamelen we bij de drinkpost waar Do over waakt. Fijn om haar weer bij Renergie te zien. Het heeft haar goed gedaan, zo appt ze later die dag. We doen zelf onze warming-up.

IMG_20210711_090655 (2)Daar is Emma. In 2019 met betraande trots op haar 3-daagse Ultimate! Nu trots erbij als supporter met zoontje Mats. Prachtig.

Samen met beide Jeroenen en Leon ga ik op weg, 6 of 14 km. Na de eerste kilometer kiezen voor een pittig tempo, Leon blijft erbij. Een klein stukje hetzelfde parkoers als gisteren. Niet erg, het blijft mooi. En met die leuke, lange trap. Bovendien zijn er lopers bij die er gisteren niet waren. Leuk! We komen al snel op de rode route, héél pittig. Eerst een stuk singeltrack door het Reeënbos. Geen ree gezien maar zelf hadden we het gevoel te rennen als jonge hindes, haha. IMG_20210711_093216Dan confronteert de Waalsdorpervlakte ons met veel, veel mul zand. En ook nog eens klimmen! Lekker zwaar maar gewoon lichtvoetig en blijmoedig doorgaan. Voorzichtig de Meijendelseweg over, let op de auto’s. Het tweede deel van de rode route valt mee. Nou ja, vergeleken met het eerste deel dan. Na een stukje rood/blauwe route volgen we de blauwe paaltjes, goed beloopbaar tot aan Do bij de drinkpost. De eerste 6 km liggen achter ons en het regent lekker door.

Via de Duincampus kom je vanzelf op de gele route. De Duincampus is een beleef-, speur- en doe-tour waarbij je veel kunt opsteken over de natuur. Het bijbehorende boekje is gratis op te halen bij het infocentrum De Tapuit. Heel leuk voor kinderen, en opa’s en oma’s. 20210711_095156Na de Duincampus dringt de gele route het Vogelbos binnen waar we meteen stuiten op een fotogenieke kudde Wilde Konik paarden. Door het Vogelbos is vandaag maar een klein stukje maar wel heel mooi met een pittige klim.

Door het hekje verder over het schelpenpad richting strand en Scheveningen. Het best steile, hoge duin over waar je niets van merkt als je er niet aan denkt… Het regent nu hard, met een onverwoestbare kameraadschap houdt hij ons gezelschap. Mooi zoals de natuur ook zijn verhaal vertelt. Na het wildrooster meteen rechtsaf het klinkerpad op met een paar stevige klimmetjes. Telkens denk je dat je er bent maar dan is het wéér klimmen en dalen…

IMG-20210711-WA0000Maar dan is daar toch het strand. Trappen af en het ‘harde’ zand op. De nu lichte regen blijft, samen lopen we een dikke twee kilometer samen op. Rustig de duinopgang op en met de wind in de rug langs de gele paaltjes over het schelpenpad. Een mooie singletrack brengt ons terug naar de speelweide.

De deelnemers aan de Challenge hebben tijdens 3 trails binnen 36 uur minimaal een halve marathon gelopen. De Ultimate’s in dezelfde tijdspanne de marathonafstand af. Voor deze prachtige prestatie VID-20210710-WA0012_Momentontvangen Josella, Astrid, René, Kees, Chea, Annet, Michèle, Jeroen de J., Jeroen B., Leon en Ron de Renergie Trail Buff uit handen van Do. Dat maakt het extra mooi. Iedereen vindt hem schitterend. Een blijvend compliment voor ontwerper Gijs.

Het was een mooie 3-daagse Trailbelevenis. Fijn dat jullie er waren! Eén, twee of drie dagen. Samen met jullie heb ik ervan genoten. Die houden we erin!

Klik hier voor het fotoalbum!

[imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”zoomin” bordercolor=”#0a0a0a” bordersize=”1px” borderradius=”0″ stylecolor=”#0a0a0a” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]