schermopname-77Twee duin- en strandtrainingen gericht op de Saucony Egmond Halve Marathon (EHM) op 8 januari. De eerste was op zondag 20 november, een stormachtige dag met veel wind en regen. Fight the Elements…is het credo van de EHM. Maar met een glimlach kozen wij deze zondag voor Join the Elements…

img_1841Een pittige training, zowel fysiek als mentaal. Maar wel zo dat iedereen kon meedoen. Eerst een stuk door het mooie bosgebied van Meijendel, duin op – duin af, met regelmatig losmaak-, souplesse en sprongoefeningen. Na 3 km naderden we het strand waar we de start van de EHM nabootsten. Stijl naar beneden door het mulle zand tot aan de zee waar de wind het zand tot een biljartlaken had geblazen. Meteen door met enkele intervallen langs de waterlijn, steeds afgewisseld met krachtoefeningen zoals de brug, push-ups, burpees, jumping-jacks, stairclimbing, ape-running. Lekker afwisselend zodat de – voor hardlopen essentiële – img_1890-2spiergroepen om beurten werden aangesproken. Het zand werd een opdringerige metgezel, niet van ons af te slaan 😉 Mooi, goed gedaan. Zo ben je toch wel even actief bezig.

Nu terug langs de zee, in één keer…en meteen door de duinopgang op. Best zwaar. Net als bij de EHM. En weer terug naar de waterlijn. Vandaaruit 2x een pittige estafettewedstrijd met 4 groepen die min of meer elkaars gelijke waren. Natuurlijk…over mul zand en omhoog het duin op. De eerste keer over 60 meter, de tweede keer over 80 meter. Met zoveel enthousiasme en inzet mag iedereen zich winnaar noemen!

img_1859Daarna een slalomloop op blote voeten. Echt? Schoenen uit? Yep! Onverstoorbaar draaiden we enkele rondes op het slalomparkoertje, en net zo onverstoorbaar liepen we… een stukje de zee in. Met als beloning – tot verrassing van velen – gloeivoeten. Mooi hè? Daarna de schoenen aan, img_1864nat en zanderig maakte ons niet meer uit. Vervolgens weer een stuk langs de kustlijn met veel draaien en voor de laatste keer de duinopgang op, maar nu helemaal tot boven.

 

img_1902De tweede duin- en strandtraining was zondag 18 december: leuk, pittig, uitdagend, gevarieerd en spannend. Na een korte vooruitblik op Egmond om in de juiste sfeer te komen begonnen we met de warming-up. Het eerste stuk dwars door de duinen op smalle paadjes, rustig inlopend en af en toe wat losmaakoefeningen. Daarna zo’n 3 km over een schelpenpad met heel wat korte klimmetjes op weg naar de Wassenaarse Slag. Nog steeds in een rustig tempo maar soms al best pittig. Onderweg weer wat losmaak- en krachtoefeningen. Vervolgens dwars door het schitterende duingebied met steile duinen, snelle afdalingen en veel mul zand. Eerst een uitleg van de juiste techniek en dan aan de slag. Pittig, zeker omdat img_1926iedereen dit deel geheel op eigen tempo liep. En mooie manier om je loopspieren krachtig te trainen. Best zwaar, zo bleek wel.

img_1846Na een flink stuk vals plat door mul zand waren we op het strand. Daar deden we een aantal korte intervallen, zo lichtvoetig mogelijk maar met wind tegen was dat best lastig. Om de voetspieren te trainen liepen we ook een stuk op blote voeten, eerst een inhaal-/slalomloop en vervolgens even de zee in. Daarna snel de sokken en schoenen aan. Dat voelde meteen lekker warm. En ook zanderig en dat was ook de bedoeling want dat kan je bij Egmond na 7 km strand ook zomaar overkomen. Nu weet je dat je daar al snel niets meer van merkt tijdens het hardlopen.

img_1910Het laatste stuk ging de duinopgang op, iedereen weer in eigen tempo klimmend het strand af, net zoals dat in Egmond gebeurt. Van daaruit rustig uitlopend door de duinen en bossen terug naar De Boerderij. Een mooie training, zo bleek uit de reacties. Waarbij we totaal ruim 11 km hebben gelopen over een grotendeels lastige ondergrond. Pittig, zowel fysiek als mentaal. WE ZIJN KLAAR VOOR EGMOND!

 

Met dank aan Kees voor de foto’s

 

 

 

[imageframe lightbox=”no” gallery_id=”” lightbox_image=”” style_type=”none” hover_type=”zoomin” bordercolor=”#0a0a0a” bordersize=”1px” borderradius=”0″ stylecolor=”#0a0a0a” align=”center” link=”” linktarget=”_self” animation_type=”0″ animation_direction=”down” animation_speed=”0.1″ animation_offset=”” hide_on_mobile=”no” class=”” id=””] [/imageframe]