Je hoeft geen marathon gelopen te hebben om jezelf een echte hardloper te noemen. Iedereen die de loopschoenen regelmatig aantrekt om een paar kilometer te gaan lopen mag zich een hardloper noemen.

Toch is de marathon voor veel lopers het ultieme doel. Vaak blijft het bij een droom, soms wordt het ook werkelijkheid. Inmiddels zijn ruim 45 Renergie loopsters en -lopers in 2013, 2014, 2015, 2016, 2017 en 2018 gestart op de marathon waarvan het grootste deel als debutant. Maar voor velen volgde na de eerste marathon ook een succesvolle 2e en 3e keer!

Natuurlijk is een goede voorbereiding een absolute voorwaarde. Net zo goed dat je inmiddels al een paar jaar hardloopt en hebt ervaren hoe het is om een halve marathon te lopen. Je moet ook – ouderwets gezegd – toegewijd zijn, hier een combinatie van doorzetten en zin en plezier hebben in de soms stevige trainingen. Ook je partner of gezin moeten achter jouw keus staan, die steun heb je gewoon nodig.

Bij de marathontrainingen van Renergie ligt het accent op het verbeteren van je belastbaarheid en niet zozeer op het stelselmatig verhogen van de belasting. Dat lijkt hetzelfde maar belastbaarheid is dat wat je aankunt terwijl belasting dat is wat je je aandoet. Het verschil uit zich vaak in blessures.

Voor de voorbereiding op de marathon trekken we enkele maanden uit. Met een gedegen trainingsschema samen met individuele aanwijzingen en begeleiding ben je er dan klaar voor. Zoals je van Renergie gewend bent.

 Hieronder vind je (nog) het Renergie trainingstraject voor  de Marathon Rotterdam 2018.

(in de zomer 2019 wordt dit traject aangepast voor de Marathon Rotterdam 2020)

  • Trainingsperiode mrt-mei 2017

Normaal trainingsprogramma met trainingskeuzes voor verschillende wedstrijden over afstanden van 5 km tot de halve marathonafstand. Het kunnen lopen van een (relatief) goede 5 km en vervolgens 10 km wedstrijd vormt één van de pijlers van een goede marathon.

Deze trainingsperiode is afgesloten met de Golden Tenloop op 25 mei 2017.

  •  Zomercyclus 2017

Centraal stond het onderhouden van het snelheidsvermogen en het onderhouden of verbeteren van het duurvermogen gericht op de halve marathon(s) in de algemene voorbereidingsperiode. In deze periode heb je ook gedurende 2 à 3 (vakantie)weken duidelijk gas teruggenomen om weer goed te herstellen en uit te rusten.

  • Algemene voorbereidingsperiode sep-dec 2017

In deze periode staat het geleidelijk aan verhogen van je belastbaarheid centraal. Daarbij steeds op zoek naar het vinden van een balans tussen belastbaarheid en belasting, heel belangrijk voor de (aspirant) marathonloper die geleidelijk en verantwoord zijn of haar grenzen op fysiek en mentaal vlak gaat verleggen. Wat kun je aan bij het prikkelen van je spieren, pezen en gewrichten om de belastbaarheid daarvan geleidelijk aan te verhogen zonder dat de belasting een óverbelasting wordt. Zodat je uiteindelijk de specifieke marathontrainingen vanaf december goed aan kan.

Geleidelijk aan verleggen we in de algemene voorbereidingsperiode het accent steeds meer naar duurtrainingen. Naast de 2- of 3-wekelijkse lange(re) duurlopen doen we souplesse intervaltrainingen om snelheidsvermogen en looptechniek te onderhouden en om voor voldoende variatie in het trainingsprogramma te zorgen. Enkele duurlopen doen we op zaterdagochtend gezamenlijk. Zo bouwen we geleidelijk aan het verhogen van je belastbaarheid.

De Halve Marathon Oostland en/of Dam tot Dam Loop samen met de trainingen daarvoor zijn belangrijke bouwstenen in de algemene voorbereidingsperiode. De Halve Marathon van Linschoten op 23 december 2017 vormde de afsluiting van deze periode. De halve marathonafstand moet je aan het einde van deze periode relatief makkelijk aankunnen.

  • Specifieke trainingsperiode dec 2017 – mrt 2018

Eind december 2017 is de specifieke marathontrainingsperiode gestart en ligt het accent op de lange duurlopen waarbij we niet alleen gedurende een bepaalde tijd lopen maar ook over een bepaalde afstand (25 km en meer). Drie trainingen per week zijn voldoende om een marathon (uit) te kunnen lopen. Een deel van de trainingen loop je in het door jou beoogde marathontempo. Een enkele keer is er optioneel een korte vierde training. Het grootste tijdsbeslag vormen de lange duurlopen, de meeste doen we gezamenlijk op de (vroege) zaterdagochtend zodat de extra tijd maar relatief is. De andere trainingen nemen niet meer tijd in beslag dan anders.

Bij de 2-wekelijkse LSD-duurlopen (Long Slow Distance) is het belangrijk om deze duurlopen specifiek in het voor jou juiste tempo te lopen zodat je lichaam efficiënt leert om te gaan met de beschikbare energie. Dat voorkomt dat je ergens in de laatste 10 km van de marathon de man met hamer tegenkomt omdat je (koolhydraat) energievoorraad is uitgeput. Ik help je natuurlijk bij het vaststellen van het juiste LSD-tempo.

In deze periode ontdek je een mooi effect van de lange, langzame duurlopen in combinatie met extensieve intervallen: de kracht van de langzaamheid!

De 30 km van Schoorl, de CPC halve Marathon en een of twee specifiek georganiseerde Marathontrainingslopen kunnen deel uitmaken van het programma.

Vanaf eind maart 2018 vermindert de trainingsomvang zodat iedereen goed voorbereid maar uitgerust aan de start van de Marathon Rotterdam 2018 staat.

  • Marathonclinics

Omdat het lopen van een marathon ook een bepaalde kennis vereist, zijn er tijdens de voorbereiding ook verschillende clinics over:

  • Algemene informatie over het voorbereiden op en het lopen van een marathon met wat daar onder meer allemaal bij komt kijken, tijdsbeslag e.d. Centraal staat het geven van informatie op grond waarvan je in september een besluit kunt nemen over het trainen voor de marathon. (woensdag 14 juni om 19.30 uur)
  • Het trainen voor de marathon met o.a. trainingsbelasting, -omvang en belastbaarheid; verhouding duur – snelheid – herstel; trainen op hartslag; tijdsbeslag; juiste en voldoende, gezonde voeding; dagelijkse drinkritueel; voeding tijdens de training; afvallen; e.d. (woensdag 30 augustus om 19.30 uur)
  • De specifieke marathontrainingsperiode over het trainingsprogramma, trainingsbelasting, -omvang en belastbaarheid; verhouding duur – snelheid – herstel; de ‘vierde’ training, juiste tempo bij LSD-duurlopen; voeding tijdens zware training e.d. (20 december 2017 om 19.30 uur)
  • Het lopen van een marathon met o.a. techniek; verzorging onderweg zoals eten en drinken; mentale training e.d. (5 april 2018 om 19.30 uur)
  • Tot slot

Met een gedegen voorbereiding zullen velen de marathon kunnen uitlopen, hardlopend wel te verstaan! Maar, het zal je duidelijk zijn dat je dat niet zo maar even doet. In de eerste plaats moet je het willen, het behoort een bewuste keus te zijn: YES! Die uitdaging ga ik aan! 

Vervolgens zal je ervoor moeten trainen en dat is soms best zwaar. Maar ook mooi en met veel voldoening als je weer een grens verlegt. En…je staat er niet alleen voor. Renergie zorgt ervoor dat je verantwoord en gedegen traint, optimaal met waar nodig individuele begeleiding, goed georganiseerd met zo weinig mogelijk tijdsbeslag en dat je traint in een hechte groep gelijkgestemden die hetzelfde doel voor ogen hebben en elkaar ook steunen.

Met als hoogtepunt de Marathon…

Het Renergie marathontrainingsprogramma staat uitsluitend open voor Renergie loopsters en lopers