Een aantal tips:

  1. Zorg in ieder geval voor functionele kleding: vochtdoorlatend en warmte vasthoudend. Denk aan thermisch ondergoed gecombineerd met een functioneel shirt en een winddicht, ademend windjack. Dit is het 3-lagen systeem waarmee je afhankelijk van de temperatuur en wind verschillende combinaties kunt maken. Transpiratie moet altijd wel goed afgevoerd kunnen blijven worden, omdat je lichaam anders te snel kan afkoelen.
  1. Let ook op de staat van je hardloopschoenen. In de winter is het dempend vermogen van je schoenen door de kou minder dan in de zomer. Het dempingsmateriaal van hardloopschoenen gaat circa 2 ½ jaar mee of zo’n 1200 km, net dat wat je het eerst bereikt. Vervang ze tijdig want (bijna) versleten schoenen hebben in de winter een extra belastend effect met grote kans op blessures.
  1. Ga niet zo maar onvoorbereid en te licht gekleed langer dan anderhalf uur trainen. De stofwisseling functioneert bij hevige koude anders. Je bent sneller door je energie heen waardoor je het ook eerder koud krijgt. Aandacht voor inname van voldoende koolhydraten vooraf, bijvoorbeeld een extra boterham of energiereep is geen overbodige luxe.
  1. De grootste hoeveelheid warmte raak je kwijt via je hoofd. Een hoofdband of een muts van functioneel materiaal helpt dat te voorkomen.
  1. Draag handschoenen, wederom van functioneel materiaal.
  1. Blijf niet langer buiten dan nodig is; na afloop van de training en wedstrijd koelt het lichaam snel af, vooral als je huid toch nog nat is door transpiratie.
  1. Anticipeer op glibberende fietsers en auto’s. Zorg dat je ook overdag goed zichtbaar bent.
  1. Vergeet niet voldoende te drinken. Ook drinken houdt de circulatie op gang en hierdoor blijft de warmte langer in je lijf. Drink ook voldoende ná de training, in de winter verlies je meer vocht dan je denkt. Veel lopers hebben bij kou geen behoefte aan drinken na een training, verstandige lopers zetten zich daaroverheen. Want te weinig drinken belemmert een goed herstel.
  1. Mensen met hart- en longklachten, diabetes, een slechte conditie en/of een beperkte weerstand lopen extra risico.

Vanzelfsprekend is het trotseren van de elementen ook een uitdaging.

Het is waar: ‘kou zit tussen je oren’ maar daar zit je verstand ook. Blijf dat gebruiken en bereid je goed voor! Dan kun je (bijna) altijd blijven hardlopen.

En…geniet van de winterse pracht!